20 06 2012

Zeytinyağlı Çalı Fasulyesi / Zeytinyağlı Ayşe kadın




Malzemeler :


1/2 (yarım kilo) çalı fasulyesi
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet büyük domates
1 çay kaşığı tuz
2 tane kesme şeker (1 tatlı kaşığı toz şeker)
1/2 yarım çay bardağı ayçiçek yağı
1/2 yarım çay bardağı sızma zeytinyağı (sevmeyenler tamamını ayçiçek yağı kullanabilirler)
1 diş sarımsak.
üzerini geçecek kadar kaynamış su.
(düdüklü tencerede yapıyorsanız Tefal, Fissler gibi su koymayın).

Yapılışı :
Çalı fasulyelerini güzelce yıkadıktan sonra  başlarını keselim, kılçıklı olup olmadığını kontrol edelim kılçıklı ise yanlarını da keselim. Uzun ve geniş olan çalı fasulyesini önce ortadan ikiye, sonra yandan üçe bölelim, bir kap içinde su da bekletelim.

Soğanımızı küp küp doğrayın veya rendeleyin veya ronda dan geçirin. Ocağı yakın ve tencerinizi ocağa koyup önce ayçiçek yağını, sonra 1 diş soyulmuş sarımsağı sonra soğanları ekleyin bir-iki kez karıştırın.

Domateslerin kabuklarını soğun ortadan dörde bölün tencereye ekleyin, soğanlarla birlikte karıştırın


Suyun içinde bulunan çalı fasulyelerini süzün tencereye ilave edin, şekerini tuzunu ekleyin birazcık karıştırın malzemeler birbirine karışsın. Normal tencerede yapıyorsanız üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin kapağını kapatın. Düdüklü tencere ise su eklemeyin.

** Zeytinyağlı yemekleri kapağı kapalı olarak mutlaka kendi tenceresinde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tencerenize alırsanız yemeğiniz çok daha lezzetli olur.


** Ara sıra suyunu kontrol etmeyi unutmayın bazı fasulyelerin geç piştiğini unutmayın, suyunu çekmişse mutlaka sıcak su ekleyin. Yemeğinizde su tadı olmasın.

** kavrulmuş soğan mideme dokunduğu için tüm yemeklerimde soğan kavururken 1 çorba kaşığı kadar su eklerim..

** Zeytinyağlı yemekleri kapağı kapalı olarak mutlaka kendi tenceresinde soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis tencerenize alırsanız yemeğiniz çok daha lezzetli olur.

** Zeytinyağı vitamini ve tadı değişmemesi için ısıtılmamalıdır.


***aynı tarifle, zeytinyağlı ayşe kadın fasulye ve börülce de pişirebilirsiniz (börülce  yapacaksanız sarımsağı bol olsun)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder