6.02.2024

YAPRAK DOLMASI/SARMASI ZEYTİNYAĞLI Annemin tarifi




Hepimiz için en güzel yemek annelerimizin yemekleridir… Bende en çok annemin yemeklerini severdim, elimden geldiğince de yemeklerimi aynı lezette yapmaya çalışıyorum….
Sekiz Sene kadar önce Annem ve Babam öğlen gibi bana geldiler, balkonda kahvelerimizi içtik, benim pazara gitmem gerekiyordu, istedikleri bir şey olup olmadığını sorduğumda canım annem “kızım yaprak al, z.yağlı dolma yapalım sana da öğreteyim ben öldükten sonra kardeşlerine, ailene yaparsın ailenin büyüğü sensin” demişti.. Ben evleneli 27 sene olmuştu hiç z.yağlı dolma yapmamıştım ne zaman canım çekse anneciğim yapar yollar veya evinde hazırlar bizlere yedirirdi…
Annemin ölümü ne kadar acı gelse de dediğini yaptım yapmamak mümkün değildi:) Balkonda birlikte dolma sardık ve annemin dediklerini de tak tek yazmıştım. Bu olaydan bir sene sonra Anneceğim bizlere veda etti, 2 yıl asla dolma yemedim ve sarmadım  dolma tarifi bir gün kızımın eline geçti… “Annem neden yapmıyorsun dolma, anneannem ne kadar üzülüyordur hiç yapmıyorsun” diyene kadar … O gün dolma yaptım ailemi toparladım ve annemi yad ettik :((

MALZEMELER…
1/2 (yarım kilo) salamura yaprak ( pazardan alıyorsanız z.yağlı dolma için diye söylemeniz yeterli) veya
1/2 taze yaprak (limonlu suda yapraklar biraz yumşayana kadar haşlayın)

1 çorba kasesi pirinç (ılık su ile iyice yıkayın ve süzün)
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1 paket kuş üzümü ( bir bardak sıcak suya koyun ayıklanıp temizlensin sonra bir kapa alıp ayıklayın)
1 paket dolmalık fıstık (ılık su ile yıkayın)
1 tatlı kaşığı Tarçın (tarçın sevenler 1.5 kaşık ekleyebilir)
1.5 tatlı kaşığı nane ( taze nane kullanacaksanız yarım demet nane yaprağı ince ince kıyılmış)
1 çay kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı karabiber ( çok olur diyorsanız 1 çay kaşığı)
1 tatlı kaşığı  toz şeker
minik bir diş sarımsak
1 çay kaşığı salça
yeterli miktarda tuz (salamura yaprak tuzlu olur tuza dikkat) 
ince dilimlenmiş 3-5 dilim limon) 
1 çorba kasesi zeytinyağı
3 çorba kasesi sıcağa yakın su. 

*
* tercihe göre yeterli miktarda vişne (taze veya dondurulmuş çekirdeklerini çıkarmayı unutmayın)
1 klasik çay bardağı zeytinyağı (ocaktan almadan 2-4 dakika önce eklenecek)*****

 YAPILIŞI : 
* Yapraklarınızı sıcak su ile iyice yıkayın süzün, kapaklı bir kaba koyup üzerine kaynar su ekleyin kapağı kapatıp bekletin)
* Bir tencereye 1 kase yağı,  soğanları, salçayı ekleyin 1-2 dk.  karıştırarak pişirin, pirinci ve sırasıyla tüm malzemeleri ekleyip kepçe yardımıyla azcık kavurun üzerine 1.5 kase hazırladığınız sudan ekleyin bir taşım kaynatın ocağı söndürün, kapağını kapatın bir kenarda hem soğusun hem de biraz demlensin…
* su da bekleyen yapraklarınızı süzün, sapları yapraklardan kolay ayrılıyorsa tamamdır değilse tekrar kaynar suda bekletin….
 hazırladığımız içi soğuyor, yapraklar su da bekliyor şimdi birazcık mola kahve zamanı da diyebilirsiniz:)))
** suda beklettiğiniz yaprakları süzgece alıp iyice suyunu süzün, demlenmiş iç malzemenizin kapağını açıp iyice karıştırın bir kaşık yardımıyla tadına tuzuna bakın damak tadınıza uygun mu?  değilse baharat malzemelerinizle ilaveler yapıp iyice karıştırın
*** Gelelim sarma işlemine : Büyük bir servis tabağı alın yaprağı parlak kısmı altta olacak şekilde güzelce tabağa yayın hazırladığını iç malzemeden orta boy çorba kaşığı ile koparmış olduğunuz uç kısmının ortalarına doğru yayarak yerleştirin (vişneli yapmak istiyorsanız bir veya iki adet vişne ilave edin)  kenarlarını toparlayarak sarmaya başlayın (çok sıkı sarmayın, orta gevşeklikte ideal oluyor) Sarmış olduğunuz dolmanın boyu orta parmak uzunluğunda)  Geniş yayvan bir tencereye sıra ile yerleştirin.

** Sarma işlemi bittikten sonra, zerine limon dilimlerinizi yerleştirin,  dolmaların en üstüne bir tabak yerleştirip kalan suyunuzu (1.5 kase) kenarından ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağı kısın hafif ateşte pişirin… ( kenarından bir tanesine çatalınızı batırarak veya alıp tadarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz) yaklaşık 20- 25 dakika… Pişmemişse kenarından kaynamış su ekleyebilirsiniz.
Pişirme işlemi tamamlanınca üzerinde ki tabağı bir çatal yardımı ile kaldırın limon dilimlerini alın, kenarda bekleyen zeytin yağını üzerine  gezdirin tabağı kapatıp 2-3-4 dakika gibi tıkırdatın:)) Ocağı kapatın kapağını hiç açmadan pişirdiğiniz tencere içinde soğumasını bekleyin…
Servis tabağına alın limon dilimleri arzu ederseniz vişne ile süsleyip servis yapabilir siniz.


Not….. hangi zeytinyağlı yemek olursa olsun pişimiş olduğu tencere içinde kapağı kapalı halde soğutulursa yemek çok lezzetli oluyor.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder