2.07.2012

KARNIYARIK....

Karnıyarık yapmak için aldığım patlıcanların  küçük boy patlıcan olmasına özen gösteririm. İsterseniz sizler de deneyebilirsiniz.

MALZEMELER :
1 kg. küçük boy patlıcan
150 gr kıyma
1 orta boy soğan (yemeklik doğrayın)
1 domates ( kabuklarını soyup rendeleyin)
1 domates ( kabuklarını soyup dilimleyin)
2 çarliston biber ( çekirdeklerini çıkarıp uzunlamasına 4 parçaya bölün)
arzu ederseniz bir miktar ince kıyılmış maydanoz.
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı domates salçası veya püresi veya yarım 1 çay bardağı domates suyu.

patlıcanları kızartmak için yeterli miktarda Komili Yudum. (ayçiçek yağı)

YAPILIŞI :

Patlıcanların tamamını soyun hiç kabuk kalmasın, bir kaseye 1 çorba kaşığı tuz ekleyin patlıcanları tuzlu suda siyah rengi çıkana kadar bekletin.

Tencerenizi ocağa koyun, rendelenmiş domatesler, kıyma ve soğanı birlikte tencereye ilave edin yağ kullanmayacağımız için içine yarım çay bardağı su ekleyin 3-4 dakika karıştırın tuz ve karabiber ekleyin ve iyice pişirin. 

Patlıcanları kızgın yağ içerisinde arzu ettiğiniz renkte olana  kadar kızartın (ben çok kızarmış yapmıyorum). Biberleri de kızartın. Kabuklarını soyun.
Karnıyarık tencerenize veya tepsiye kızaran patlıcanları  alın. Ortalarını bir bıçak yardımıyla  yarın (uçlarını ayırmayın). Kenarda bekleyen 1 kaşık toz şekerinizi eşit şekilde patlıcanlarda açmış olduğunuz yarılmaların içine serpiştirin. Hazırlamış olduğunuz kıymalı harcınızı eşit miktarlarda içlerine doldurun. Üzerine bir dilim domates bir dilim biber yerleştirin,  artarsa eşit miktarlarda tekrar ilave edin. 

2 su bardağı suyu kaynatın içine domates salçasını ekleyin iyice karıştırın tencerenin kenarından içine ilave edin.

Arzu ederseniz fırında, arzu ederseniz ocağınızda 10 dakika kadar pişirin. Üzerine arzu ederseniz kıyılmış maydanozları ilave edin

Afiyet olsun.


***  Patlıcanlarınızın kanserojen olmasını istemiyorsanız mutlaka tüm kabuklarını soyun.
Prof.Dr. Erkan Topuz hocanın önerisi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder