6.11.2016

KIRMIZI LAHANA SALATASI... Yapın ve saklayın



Kırmızı lahana salatasının tam mevsimi. Tadı,  lezzeti  ile sofralarımıza renk katar.
Ayrıca  C vitamini yönünden çok zengin bir bitkidir. Kırmızı lahana salatasını
önceden hazırlayıp buzdolabınızda hazır bulundurabilirsiniz veya yoğurtlu mayonezli meze yapabilirsiniz. 
Kırmızı lahana için iki tarif 

1- MALZEMELER:
1 adet kırmızı lahana ORTA BOY
1  limon suyu3 çorba kaşığı üzüm sirkesi 1 çay kaşığı (yeterli miktarda tuz)
üzeri için Sızma Zeytinyağı (yağsız da çok lezzetli oluyor)

2-MALZEMELER:
1 adet küçük boy kırmızı lahana
1 su bardağı tava yoğurdu (yoğurt sulu olmamalı)
3 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak dövülmüş
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz


4.11.2016

Kırmızı Pancar Turşusu



“Kırmızı pancar A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. İştah açıcı, besleyici özelliği vardır. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko ve manganez bakımından da zengindir. Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek verir. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.”  (radikal.com)


2.05.2016

PATLICAN-BİBER-KABAK KIZARTMASI.... FIRINDA



Güzel soslu kızartmaları kim sevmez ben çok severim mesela :)  Kızartma sağlığa zararlı, çok yağ çekiyor, mideyi yoruyor kilo yapıyor diye düşünenlerdenseniz bu tarifimi deneyin derim.

MALZEMELER :
500 gr  kilo patlıcan
250 gr sivri veya çarliston biber (bütün veya doğranmış)
250 gr. kabak
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı.
bir miktar tuz.

SOSU : 
500 gr. domates (rendelenmiş)
3-4 diş sarımsak (dövülmüş)
yarım çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
* arzu ederseniz karabiber ve pul biber ekleyebilirsiniz.

9.01.2016

Fırında Tekir/Barbun balığı


Kendi buluşum değişik bir tarif. Balık severim ama evim balık kokmasın, kızartma ağır oluyor, kokusu evden çıkmıyor diyorsanız mutlaka denemelisiniz.. Kızartma tadında bir lezzet.

MALZEMELER :

1 Kilo tekir/barbun (temizlenmiş güzelce yıkanmış)
3-4 tane yeşil soğan ( ayıklanıp, yıkanıp ince ince doğranmış)
bir miktar maydanoz (ayıklanıp, yıkanıp ince ince doğranmış) 
1/2 limon ( ince ince dilimlenmiş
4-5 tane çeri domates. (dört parçaya bölünmüş
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 tatlı kaşığı ay çiçek yağı

9.12.2015

KIŞ ÇORBASI

Bu çorbama bir isim bulamadım şimdilik kış çorbası diyelim :)
Dün akşam kendi damak tadıma göre  deep freeze de olan malzemelerle uydurduğum bir çorba
hem sağlıklı hemde lezzetli deneyin bakalım beğenecek misiniz?

MALZEMELER :

1 Çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı erişte (veya arpa şehriyesi/ üçgen kesilmiş minik hamurlar  de olabilir)
1 tatlı kaşığı tereyağ (tercihe göre başka bir yağda kullana bilirsiniz)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 miktar nane, karabiber, kırmızı pul biber, tuz.
1 çorba kaşığı Nar Ekşisi (yoksa 1 veya 1/2 limon suyu olabilir)

28.11.2015

PATLAMIŞ MISIR... Mikrodalga fırın


Kış geldi ve kışın en çok sevilen atıştırmalığı patmış mısırı mikrodalga fırında çabucak yapa bilirsiniz.


Malzemeler

  • 1 Türk kahvesi fincanı mısır 
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ (tercihe bağlı)
  • tuz (tercihe bağlı)


Hazırlama : 1

  1. Bütün malzemeler fırın poşetinin içine konulup iyice karıştırılır.
  2. Poşetin ağzı bir iple bağlanır.
  3. iğne/kürdan/çatal yardımıyla poşette bir kaç küçük delik açınız.
  4. 800 watta 3-4 dakikada mısırlar patlatılır.


Hazırlama : 2

  1. Mikrodalga giren kapaklı bir kabın içine sıvıyağ ve tuz konulur.
  2. Kapağı kapalı bir şekilde 800 W 5 saniye kadar tutulur.
  3. Isıtılan yağın içine mısırlar ilave edilir.
  4. 800 watta 3-4 dakika kapağı kapalı şekilde patlatma işlemi gerçekleştirilir.

21.11.2015

TERBİYELİ-ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI


Nezle ve grip için birebir iyleştirici,  muhteşem bir tedavi edici çorba.
MALZEMELER :
1 parça tavuk eti (but, göğüs, kalça)
1 miktar Tel şehriye ( 1 litre suya 1 avuç )
2 çorba kaşığı yoğurt
1/2 limon suyu
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı tereyağ.
tuz, karabiber.

YAPILIŞI :
1 parça tavuk iyice yıkanır. Bir tencereye 1 litre su ekleyerek iyice pişirilir. Pişen Tavuğu bir tabağa alarak soğutun. Soğuduktan sonra varsa derisini atın, istediğiniz irilikte tavuğu didikleyin.
(tenceredeki kaynamış tavuk suyunun üzeri pütürüklü ise tel süzgeç yardımıyla süzerek temiz bir tencereye aktarabilirsiniz.)