8.09.2012

ANTRİKOT ızgara

Teflon tavada veya ızgarada pişirip pilav, makarna, patates tava veya haşlanmış sebzeler veya çoban salata eşliğinde servis edebilirsiniz.

MALZEMELER :

1 kg. Antrikot

marine...
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kekik  


Almış olduğunuz Antrikotları derince bir kaseye koyun marine malzemelerini ilave edip iyice karıştırın buz dolabınızda bir süre bekletin.

Teflon tavanızı ısıtın, içine 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı ekleyin iyice ısındıktan sonra etlerinizi tavaya dizin. Et pişirirken mutlaka mühürleme işlemini yapın. Yani etin bir yüzü iyice pişmeden, kızarmada  diğer yüzünü çevirmeyin etin pişerken suyunu salmaması için bu çok önemli, aksi takdirde et kuru ve susuz oluyor.
Arka yüzü kızardıktan sonra ocağı kısın bir süre de içinin pişmesini sağlayın.

Kuzu şiş... Lavaş




Sizler sever misiniz bilemem de ben çok severim yanında lavaş da olursa süper olur...

Kuzu Şiş
MALZEMELER:

1/2 kg. kuzu şişlik et
2 adet domates
3-4 adet sivri biber

marine....

1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber (acı sevenler için)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı ay çiçek yağı


çöp şiş ( marketlerden alabilirsiniz)

YAPILIŞI :

Kuşbaşı doğranmış kuzu etlerinizi derince bir kaseye koyun üzerine tüm marine malzemelerini ekleyin en az bir saat kadar buz dolabında bekletin.
Domatesleri ve biberleri küçük parçalara ayıralım, marketten aldığınız çöp şişlere fazla sıkışık olmadan etlerimizi dizelim. Arzu ederseniz aralarına bir parça domates, bir parça biber dizelim  (domates ve biberleri ayrı şişlere de dizebilir siniz.)

Fırınımızın ızgarasında veya başka bir ızgarada çok fazla kurutmadan pişirin.


Servis ederken yanında sumaklı soğan ilavesi yapabilirsiniz...



LAVAŞ :  evde uğraşamam diyorsanız marketlerden hazır temin edebilirsiniz.
veya...

29.07.2012

TAVUK BAGET... közlenmiş patlıcan ile birlikte güveçte

Sky360 Tv. kanalında Şef Batuhan dan izlediğim güzel bir tarif. Ufak tefek değişikliklerle....


MALZEMELER:


6 adet tavuk baget
3 adet patlıcan
3 adet kırmızı biber
1 adet havuç
1 adet kuru soğan

2 çorba kaşığı teriyaki sos
1 çay kaşığı tobacco sos (acisso) (acı seviyorsanız)
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı z.yağ

1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı köri

26.07.2012

Tavuk Salatası (yalancı çerkez tavuğu)

Yaz günleri için ideal...


MALZEMELER :

2 adet tavuk göğüs eti
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çar bardağı rendelenmiş bayat ekmek içi
3-4 adet kornişon turşu (salatalık)
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez (tercihe bağlı)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
3 diş sarımsak


Patates Salatası... Yoğurtlu, mayonezli

Sıcak yaz günleri için doyurucu ve lezzetli bir salata.


MALZEMELER:


4 adet büyük boy patates
2 adet salatalık
3-4 adet kornişon turşu
4 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber/pul biber
3 diş sarımsak (tercihe bağlı)


14.07.2012

Patlıcan salatası - Mamzana gibi

Yaz akşamları için ideal bir salata ve meze. Mamzana gibi dedim. Orijinal mamzana nasıldır yemediğim için bilemiyorum.


Bu tarif benim mamzanam oldu:)


MALZEMELER:


5 adet patlıcan
4 adet çarliston biber
2 adet kırmızı biber.
5-6 diş sarımsak (dövülmüş)
1 büyük domates
1 limon suyu
1 çay kaşığı sirke
1 çorba kaşığı z.yağı (benim tercihim sızma)
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber (tercihe bağlı)

bir miktar kıyılmış maydanoz ( tercihe bağlı)

9.07.2012

YAZ ÇORBASI

Yaz günleri için ideal bir yemek, tok tutar, doyurur, besler ve zayıflatır. Yapın,  buzdolabınızda bulundurun acıktıkça atıştırın.... Ve zayıflayın :)

MALZEMELER


1 su bardagi asurelik buğday,
VEYA
 * Bu çorbalar için buğday/yarma karışımı var (çok çabuk pişiyor)
4 su bardagı su,
1 çorba kaşığı kuru nane,
4 su bardagı yoğurt,
1 çay kaşığı tuz
karabiber, pul biber (tercihe göre)


YAPILIŞI
Acele yapacağım diyorsanız ...
 * işaretli malzemeden yapın.  sıcak su ile güzelce yıkayın, 1 su bardağı için 2 su bardağı sıcak su ekleyip bir taşım kaynatıp ocağı kapatın yumşamamışsa tencerenin kapağı kapalı olarak soğutun,yumşamışsa hemen süzün ılınınca malzemeleri ekleyin....


buğdayları kapaklı bir tencereye koyun üzerine 1 litre kaynar su ekleyin 2 saat kadar bekletin.
Vaktim çok diyorsanız...
Buğdayları akşamdan suya koyun sabaha kadar beklesin.
Buğdayları süzün düdüklü veya normal tencerede üzerine  1 litre sıcak su, 1 çay kaşığı tuz ekleyerek buğdaylar yumşayana kadar haşlayın.

2.07.2012

KARNIYARIK....

Karnıyarık yapmak için aldığım patlıcanların  küçük boy patlıcan olmasına özen gösteririm. İsterseniz sizler de deneyebilirsiniz.

MALZEMELER :
1 kg. küçük boy patlıcan
150 gr kıyma
1 orta boy soğan (yemeklik doğrayın)
1 domates ( kabuklarını soyup rendeleyin)
1 domates ( kabuklarını soyup dilimleyin)
2 çarliston biber ( çekirdeklerini çıkarıp uzunlamasına 4 parçaya bölün)
arzu ederseniz bir miktar ince kıyılmış maydanoz.
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı domates salçası veya püresi veya yarım 1 çay bardağı domates suyu.

patlıcanları kızartmak için yeterli miktarda Komili Yudum. (ayçiçek yağı)

YAPILIŞI :

26.06.2012

RULO BÖREK... Peynirli , KIYMALI, SADE

Çay saatleriniz ve sabah kahvaltılarınız için çabucak hazırlayacağınız bir tarif. Deneyin mutlaka beğeneceksiniz…

MALZEMELER  ve YAPILIŞI
Hamuru..
1 pk. kabartma Tozu
250 gr. tereyağ
1/2 sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta akı
bir miktar tuz
alabildiği kadar un

İç malzeme (peynirli)
250 gr. beyaz peynir
ince kıyılmış maydonoz/dereotu
birazcık karabiber

İç malzeme (kıymalı)
200 gr kıyma
1 küçük soğan ince rendelenmiş
1 domates rendesi
1 kaşık salça
bir miktar tuz
bir miktar pul biber
(kıymalı iç malzemeleri kısa bir süre pişirin. ılık halde kullanın.)


üzeri için
yumurta sarısı…..
çörek otu / susam / ay çekirdeği içi (tercih sizin) 

Tüm malzemeleri iyice yoğurun (mümkünse unu eleyerek ekleyin) yumuşak bir hamur elde edin. Fırın tepsinizin ebadında yağlı kağıt kesip tezgahın üzerine serin. Hazırlamış olduğunuz hamuru yağlı kağıt üzerinde dikdörtgen şeklinde açın 3 parmak kalınlığında olması yeterli. 
 Hazırlamış olduğunuz iç malzemeyi açmış olduğunuz hamurun ortasına yerleştirin ve hamuru yağlı kağıt yardımıyla rol0 şeklinde katlayın. hamurun üzerine hafif dokunuşlarla biraz yassı genişlik verin.

*** Tüm malzemeler eklendikten sonra yağlı kağıt ile birlikte alıp fırın tepsinize yerleştirin —–

Pratik SU BÖREĞİ



Hazır yufkadan yaptığınız böreklerinizi su böreği tadında istiyorsanız.

MALZEMELER:
Derin bir kase içine
2 su bardağı su
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı  sıvı yağ
1 yumurta
1/2 çay kaşığı karbonat

1 çorba kaşığı tereyağ.


5 adet hazır yufka


İÇ MALZEME :


peynir veya kıymalı harç hazırlayabilirsiniz.

PASTA......ÇİLEKLİ RULO PASTA


Malzemeler…..

4 yumurta
4 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı un
1 pk. kabartma tozu
1 pk vanilya
1/2 çay bardağı su  


1 kase çilek (püre haline getirilecek)


Öncelikle yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, malzemelerin hepsini  sırasıyla ekleyin (unu eleyerek eklerseniz daha güzel oluyor). 
yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir tepsiye yayın, 200 derece de ısıtılmış fırında 7  dk. pişirin. 


Kekiniz soğuduktan sonra 1 kase çileği püre haline getirip sürün. Kekinizi rulo yapıp dilimleyin. 


Arzu ederseniz üzerine 1 bardak şeker, 1 bardak su  ile hazırladığınız şerbeti ekleyebilirsiniz.


          ****     Pudra şekeri veya çilekli sos, rendelenmiş çikolata  daha iyi gider diye düşünüyorum

24.06.2012

TAVUK KANAT Soslu (ızagara, fırında veya Tefal ActFry ile)

Çok fazla tavuk eti sevmesem de tavuk kanat seviyorum. Kendi hazırladığım özel sosla da muhteşem oluyor. Deneyin bakalım sevecek misiniz? :) 

MALZEMELER :

1 pk. Tavuk kanat
1 tatlı kaşığı miktar soya sosu ( veya 1 mikyar teriyaki sos)
4 diş dövülmüş sarımsak

1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı köri,
1 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber

1/2  çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı tuz
(Soya sosu kullanacaksanız tuz ilave etmeyin.)

YAPILIŞI :
Büyük bir kase içine tüm malzemeleri koyup güzelce karıştırın, tavuk kanatları yıkayın hazırlamış olduğunuz karışımın içine ilave edin iyice karıştırın. Aceleniz yoksa buzdolabında 1 saat veya yarım saat bekletin.

FIRIN tepsisinde pişirme :
Fırın tepsinize yağlı kağıt serin (yoksa tepsinin dibini güzelce yağlayın) soslanmış tavukları tepsiye dizin
Turbo ayarda 200 derecede 25-30 dk. pişirin
IZGARA pişirme :
Izgara telinize soslu tavukları dizin alt üst çevirerek pişirin..
Tefal ActFry :
2 dk. ısıtın, Soslanmış tavukları ActFry içine koyun 25 dk. pişirin. İstediğiniz kıvamda kızarmamışsa 5 dk. daha çalıştırabilirisiniz…

Sonuç süperrrr…. Afiyet Olsun

TAVUK KALÇA (kemiği alınmış tavuk but

Tefall ActiFry, ızgara veya teflon tavada pişirbilirsiniz...
1 pk. tavuk kalça
1 tutam kekik
1 tutam biberiye
1 miktar köri
1 miktar soya sos
1 miktar kırmızı pul biber
1 miktar karabiber
3 diş dövülmüş sarımsak
1 çorba kaşığı yoğurt
(miktar ve tutamları sevdiğiniz, istediğiniz  ölçüde ayarlayabilirsiniz)
Bu karşımı tavuklarınızın üzerine ekleyin iyice karıştırın vaktiniz varsa  1 saat kadar buzdolabında bekletin.

Tefall ActiFry’i 2 dakika ısıtın,
(soya sosu tuzlu olduğu için ben tuz kullanmadım arzu edenler ilave edebilirler, tavuk kalça yağ oranı yeterli olduğundan yağda eklemedim) ısınmış olan ActiFry  malzemelerinizi koyun ve 25 dk. ayarlayın.



Tefall ActiFry  yoksa teflon tavanızı ısıtın 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ekleyin iki tarafı da iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet Olsun

Tefal ActiFry


Herkesin 1 kaşık yağ ile 1 kg. patates kızartmak için aldığı  Tefal ActiFry da ben henüz patates kızartmadım. Ancak arkadaşlar dan duyduğuma göre bizlerin sevdiği gibi olmuyormuş. Fritöz’e devam diyorum.
Tefal ActiFry ın et, tavuk gibi gıdaları ızgara yapmada üstüne yok… Ne denediysem gayet başarılı oldu. Sadece köfte denemedim.
Dönme aparatı köfteleri parçalar gibi bir düşüncem var .

Birkaç köfteyi gözden çıkarıp deneme yapmam gerecek sanırım.
Izgara seviyorsanız ActiFry  mutlaka deneyin.

BİBER TURŞUSU



ÇABUK VE KOLAY TURŞU
Çarliston  biberleri haşlayın arzu ederseniz kabuklarını soyabilirsiniz.
(1/2 yarım kilo biber)

1/2  taze sıkılmış limon,
1 çorba kaşığı sirke, 

1 tatlı kaşığı nar ekşisi (tercihe bağlı)
3 diş dövülmüş sarımsak
bir miktar tuz (damak tadınıza göre) 

 ile güzel bir sos hazırlayın.

Haşlamış olduğunuz biberlerin üzerine ekleyin ve karıştırın.
 Arzu ederseniz  sosuna maydanoz ve pul kırmızı biber  ilave edebilirsiniz.
Sos ile biberlerin özleşmesi için bir süre buz dolabında bekletin.

Afiyet olsun.

Kırmızı Biber Turşusu


Malzemeler
2 kg salçalık kırmızı biber 
2 yemek kaşığı toz şeker 
1 litre üzüm sirkesi 
1 limon suyu
Yarım su bardağı ayçiçek yağı 
8-10 diş sarımsak  (dövülmüş olursa daha lezzetli oluyor)
Yarım demet maydanoz  (ince kıyılmış da olabilir)
1 su bardağı su 
Kaya tuzu, tane karabiber 
Hazırlanışı: Toz şeker, sirke, su ve ayçiçek yağını tencerede kaynatın. Kırmızıbiberlerin çekirdeklerini çıkarıp kalın dilimleyin. Tencereye aktarıp 5 dakika daha pişirin Kavanozlara paylaştırın. Üzerine maydanoz, tane karabiber, kaya tuzu ve sarımsakları ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

** közlenmiş kırmızı biberle yapmak isterseniz tencereye aktardıktan sonra 2 dk. pişirin.
(Acı seviyorsanız biraz pul biber veya 1-2 adet acı biber ekleyebilirsiniz)




Tarçınlı Muffin… Dr.Oetker


Dr.Oetker’in  tüm ürünlerini çok beğenirim ve kullanırım. Bugün de tarçınlı Muffin’ini denedim gerçekten çok lezzetli ve güzel oldu.
Hazırlanması çok kolay ve çabucakta hazır oluyor.
Paketin üzerinde tarifi yazılı, ben kendimce içine ilaveler yaptım.
1 tatlı kaşığı nutella ekledim çırparken,
minik kağıtlarına yerleştirince üzerine dövülmüş ceviz ilave ettim

sonuç harika oldu. (Nutella yerine damla çikolata da olabilir..)

KURABİYE (Tarçın, zencefil, karanfilli ) Yeni yıl kurabiyesi


Tarçınlı, zencefilli, karanfilli, pekmezli  kurabiyeler…. Bu tarifi kızım yabancı bir siteden buldu çevirisini yaptı ve bugün denedik nefis oluyor denemenizi tavsiye ederim :).

 MALZEMELER
1/2  pk katı yağ 125  gr.
1/2  su bardağı   toz şeker (normal boyutlarda  su bardağı)
2  çay kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı karanfil (dövülmüş, toz halinde)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 yumurta
1/2  su bardağı pekmez
bir fiske karabiber
bir fiske deniz tuzu
1/4 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat

alabildiğince un  (yaklaşık 3 su bardağı) 
derince bir kapta yağ ile şekeri iyice karıştırın.
zencefil, tarçın, karanfil, karabiber, tuzu ekleyin. iyice karıştırın.
1 yumurtayı ayrı bir kasede kırın içine pekmezi ekleyin iyice karıştırın.
yumurta pekmez karışımını, diğer karışıma karıştırarak ilave edin mikser ile çırpın.
kasenin üzerine eleğinizi koyun ununuzu ilave edin, karbonat ve kabartma tozunu ekleyip eleyerek karışımın üzerine ilave edin.

ZEYTİNYAĞLI SEMİZOTU


  


Severek yiyebileceğiniz, meze olarakda misafirlerinize ikram edebileceğiniz ve çabucak pişirebileceğiniz bir tarif
Malzemeler
1 demet semizotu 
1 tane orta boy kuru soğan
2 tane domates (kabukları soyulmuş küp küp doğranmış) 
2-3 diş sarımsak (taze sarımsakta olabilir) 
2 tane kesme şeker (şekeriniz büyük ise 1 tane)
1 veya 2  tatlı kaşığı pirinç
bir tutam tuz, karabiber
2 çorba kaşığı ayçiçek yağı
2 çorba kaşığı zeytinyağı 
1 tatlı kaşığı Nar Ekşisi
Yapılışı…
         Semizotunu, bıçak  kullanmadan güzelce ayıklayın, ellerinizle küçük parçalara ayırın. Saplarını da aynı şekilde ayıklayın. Bir süre içi su dolu bir kapta üzerine bir tutam tuz ve biraz sirke ekleyerek bekletin topraklarından  iyice  arınsın. Sonra da güzelce yıkayın suyunuzda hiç toprak tanesi kalmamasına dikkat edin.
Soğanları rendeleyin, sarımsakları iyice dövün. Bir tencereye 2 çorba kaşığı ayçiçek yağını koyun, sarımsakları ekleyin azıcık yağ ile bütünleştirin, soğanları ekleyin hafif pembeleşinceye kadar karıştırın, tuz ve karabiberini ilave edip karıştırın. İyice yıkayıp temizlediğiniz Semizotlarını tencerinize  ilave edin, üzerine pirinçleri, doğranmış domatesleri ve kesme şekeri ekleyin çok hırpalamadan azıcık karıştırın ve tencerenin ağzını kapatıp pişmeye bırakın. Çok kısa sürede pişeceğinden yanmaması için dikkatli olmakta fayda var:). Ocağınızı kapattıktan sonra üzerine 2 kaşık zeytinyağını ilave edin bir kez karıştırın ve kendi kabında soğumaya bırakın. Servis tabağına aldığınızda Nar ekşisini üzerine ilave edin.