5.11.2024

KURU PATLICAN DOLMASI



Çok severim. Ben aslında tüm dolmaları seviyorum sanırım :)

İstanbul'da olunca yazdan bazı sebzeleri kurutup kışlık olarak saklama imkanı pek olmuyor. İstanbullu olduğumdan pek beceremiyorum da diyebilirim. Kuru patlıcanları ipe dizilmiş şekliyle marketlerden alıyorum.
Ancak yöresel yemekleri yapmayı ve yemeyi çok seviyorum. Deneme yanılma yöntemiyle öğrendiğim bazı yöresel yemekleri oldukça güzel yaptığım söylenir.
Kuru patlıcan dolması da bunlardan biri.


MALZEMELER :

20-25 tane kadar kuru patlıcan.
1 çorba kaşığı sirke ( evde hangisi varsa)
250 gr. orta yağlı kıyma
3 çorba kaşığı ince bulgur.
3 çorba kaşığı kırık pirinç
1 büyük boy kuru soğan.
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası.

1 çorba kaşığı BECEL.  yerine Tereyağı da kullanabilirsiniz
1 tatlı kaşığı sumak.
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 diş sarımsak.
1 çay kaşığı karabiber, tuz.





YAPILIŞI :
Kuru patlıcanları bir tencere koyun. Üzerine sıcak su ve bir çorba kaşığı sirke  ekleyin kapağını kapatın. Su soğuyuncaya kadar içinde beklesin sonra süzün.
Soğanları incecik rendeleyin (rondadan geçirecekseniz içine küçük bir domates ilave edin.)
Bir kase içine bulgur ve pirinci koyun sıcak su ile yıkayın süzün.
Kıymayı ve tüm malzemeleri kaseye ekleyin ve güzelce yoğurun. Baharatları damak zevkinize göre ayarlamayı unutmayın. Acı seviyorsanız pul biber de ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız iç harçtan bir miktar alarak patlıcanları doldurmaya başlayın. Patlıcanları yarıya kadar doldurmayı unutmayın. Açık uçları elinizle sıkıştırarak kapatın tencerenizin dibine yatay şekilde yerleştirin. Tamamını doldurduktan sonra dolmaların üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Pişirmeye bırakın.
Çok su koymayın, suyunu çektikçe azar azar su ekleyebilirsiniz. Yaklaşık olarak 20-25 dk. civarında yemeğiniz hazır olur.
Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder