26.11.2021

KIŞ ÇORBSI 2 (Bakliyat,sebze ilaveli)


Kış günlerinde sıcacık çorba sevmeyen var mıdır?  ben çok severim😊



MALZEMELER :
1 Çay bardağı Pirinç
1 Çay bardağı Bulgur
1 Çay bardağı Kırmızı Mercimek
1 adet küçük soğan.
1 tatlı kaşığı tereyağ.
1 çay kaşığı salça
1 diş sarımsak
1 adet kapya biber doğranmış
1 adet havuç  doğranmış (orta büyüklükte)
1 tatlı kaşığı ay çiçek yağı
tuz, karabiber, pul biber, nane, zerdeçal, zencefil

YAPILIŞI :
Pirinç, kırmızı mercimek ve bulguru bir tepsiye dökün ve ayıklayın. ( her ne kadar ayıklanmış satılsa da bazen bir şeyler olabiliyor içlerinde)
Orta büyüklükte bir tencereye ayıklamış olduğunuz bakliyatları, sebzeleri koyun güzelce yıkayın ve süzün, tencerenizi yarıya kadar su doldurun (kaynamış da olabilir) süzmüş olduğunuz malzemeleri içine ekleyin, 1 adet orta boy soğanı soyup yıkayın (iri parçalanmış) ilave edin, tuzunuzu da ekleyin. Malzemeler iyice yumuşayana kadar pişirin.



Pişme işlemi tamamlanınca ocağınızı kapatın.  El blenderı ile birazcık dişe gelecek şekilde veya tel süzgeç) ile ezin.

Kıvamı koyu olmuşsa içine azar azar su, et veya tavuk suyu ekleyerek istediğiniz kıvama gelinceye kadar ayarlama yapabilirsiniz. Zerdeçal, zencefil ilave ederek çorbanızı karıştırarak 5 dakika kadar kaynatın.

Küçük bir kapa tere yağını ve bir tatlı kaşığı ay çiçek yağını, salçayı ekleyin ve  eritin (ocağınız kısık ateşte olsun) ocağınızı söndürün. İstediğiniz miktarda, pul biber, karabiber ve naneyi ekleyip karıştırın. Arzuya göre ya tencereye yada servis sırasında çorbanıza ekleyin.

Not : 1-  Tencereniz küçük olmasın kaynarken taşma yapabilir. Taşmaması için kapağını yarım açık tutun ve içine bir tahta kaşık koyun.
2- Arzu ederseniz malzemeleri haşlarken içine sevdiğiniz farklı sebzelerden de  ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder