22.11.2014

KEREVİZ...Portakallı zeytinyağlı


Kereviz'i bazılarımız çok sever bazılarımız ise hiç sevmez ve yemez. Bende uzun yıllar kokusundan dolayı yemediğim Kereviz'i gazetelerin birinde okuduğum bir tarif üzerine denedim ve sevdim. 
Umarım sizler de seversiniz.

MALZEMELER :
  • 1 kg kereviz
  • ½ adet limonun suyu
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu 
  • 2 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 tane kesme şeker
  • 1 demet Maydanoz
  • YAPILIŞI :
  • Kerevizleri soyup her birini 3 adet halka elde edecek şekilde dilimleyin. Böylece halka şeklinde 12 adet diliminiz olacaktır. Sonra da her halkayı elma dilimi şeklinde üçe bölün. Kararmamaları için limonlu suda bekletin.
  • Patatesi soyup kerevizi doğradığınız gibi doğrayın. Havuçları kazıyıp yıkayın ve her birini kalın halkalar elde edecek şekilde ya da parmak parmak dilimleyin. Kuru soğanı soyup rende veya yemeklik doğrayın.
  • Zeytinyağını geniş bir teflon tencereye aktarıp rendelemiş olduğunuz  soğanları pembeleşinceye kadar soteleyin, havuçları ilave edin soteleyin. Kereviz dilimlerini, patatesleri ilave edin, yarım limon suyunu ekleyin (ekşi seviyorsanız bir limon suyu da olabilir.) üzerine güzelce temizleyip yıkamış olduğunuz maydanozu ekleyin.
  •  tuz, su ve portakal suyunu ve kesme şekeri ilave edin.
  • Tencereyi orta ısılı ateşe oturtup kapağı kapalı vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika, kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeği tencereden almadan soğumasını bekleyin.
  • Yemeği geniş ve yuvarlak bir servis tabağına şeklini bozmadan alıp incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
NOT:

Maydanoz kerevizin sevmediğimiz kokusunu tamamen alıyor.........

Kerevizin kendine özgü kokusunu seviyorsanız maydanoz eklemeyin,  Maydanoz eklediyseniz yemeğiniz piştikten sonra maydanozları tencereden alıp atın.
Veya
kereviz yapraklarını da incecik dilimleyerek yemeğin üzerine ekleyebilirsiniz.



Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder