2.07.2022

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI Zeytinyağlı

Arkadaşlarımdan çok lezzetli olduğunu duyduğum benim hiç yemediğim, pişirmediğim bir dolma çeşidi bugün tv. de izledim Şef ahçı tarafından verilen Ayvalık usulu bu tarif damak tadıma çok
uygun geldi tarifi sizlerle de paylaşıyorum bakalım beğenecek miyiz? :)

MALZEMELER :

30 adet kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç (sıcak su içinde bir iki  saat kadar bekletin)
1 demet yeşil soğan (ince kıyılmış)
birkaç dal dereotu (ince kıyılmış)
birkaç dal maydanoz (ince kıyılmış)
1 adet domates (rendelenmiş)
1 çay bardağı zeytinyağı
yenibahar
karabiber
tuz (damak tadınıza göre)
1 tatlı kaşığı toz şeker

YAPILIŞI :

 Kabak çiçekleri böcek, vb. olabileceği için dikkatlice temizlenir. Kenarlarındaki yeşil kısımları ve ortasındaki taç kısmı çiçeğe zarar vermeden nazikçe koparılır. (çay kaşığı yardımıyla yapılabilir).
Bol su ile yıkanıp; ters şekilde bir kaba konulup suları süzülür.


Suda bekletilen pirinç süzülür derince bir kaba alınır, tüm malzemeler ilave edilir güzelce karıştırılır.
Hazırlanan dolma harcı çiçeğin orta kısmını geçmeyecek şekilde doldurulur, çiçeğin uç kısımları karşılıklı olarak kapatılır ve bir tencereye dizilir. Tencerenin üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirilir, dolmaların üzerine çıkmayacak şekilde ılık su eklenir, üzeri kapatılarak pişmeye bırakılır. Pişirme sırasında gerekirse 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenebilir.

Dolmalar pişince arzu ederseniz yarım limon suyunu üzerine gezdirip, ocak kapatılır.
Tencerenin içinde soğuduktan sonra servis tabağına alıp  servis yapılır.

** ben limon suyunu eklemeyi düşünmüyorum yerken ilave edeceğim belki limonsuz daha güzeldir :)
Afiyet olsun.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder