20.04.2023

Kara Lahana Dolması.... Etli... farklı bir lezzet


Alışılmışın dışında bir tarif denemenizi tavsiye ederim..

MALZEMELER
iç malzemeler :
  •  1,5 su bardağı pirinç/bulgur ( toplamı 1.5 bardak)
  • 2 baş kuru soğan
  • 250 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı kimyon/yenibahar karışık
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı Nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber  (acı sevenler eklesin)

  • ************************************************
  • kaynamış su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay bardağı zeytin yağı
YAPILIŞI ____
  1. Büyük bir tencerenin yarısına kadar su koyun ocağı yakın, kaynamasını bekleyin. 
  2.  Lahanaların sap kısımlarını  kesip demetleri ayırın yapraklarını teker teker yıkayın. (sap kısımlarını atmayın)
  3.  Kaynamakta olan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın yıkanmış olan  yapraklarının tamamını kaynayan suya koyun koyar koymaz yaprakları kevgirle hepsini aynı anda alt üst edin 2 dakika sonra ocağı kapatıp tenceredeki suyu süzün kara lahanaların üzerine soğuk su ilave edin soğuyunca süzün 
  4. İç malzemeyi hazırlayalım...   1,5 su bardağı pirinç/bulgur karışımını  iyice yıkayın. 2 adet soğanı yemeklik doğrayıp iç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.
  5.  Soğumuş olan kara lahanadan bir yaprak  yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın, yaprağı yırtmayın :)  yaprağı avucunuza alın bir tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın. 
  6. Arzu ettiğiniz şekli verebilirsiniz. (büyük, küçük, kare, üçgen, tombik)
  7.  Yayvan bir tencerenin dibine karalahana saplarını yerleştirin. sardığınız dolmaları tencereye yerleştirin. Dolmaların üzerine  tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun, su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar (yarım saat gibi) pişirin. Üzerine kapattığınız tabağı alıp zeytin yağını dolmaların üzerine gezdirin....
* Kara Lahana yaprakları büyükse ortadan 2 ye bölün
** tercihinize göre yoğurt veya domates sos ilavesiyle servis yapabilirisiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder