2.11.2024

EZO GELİN ÇORBASI


Kış günlerinde sıcacık çorba sevmeyen var mıdır? :)
MALZEMELER :
1 Çay bardağı Pirinç
1 Çay bardağı Bulgur
1 Çay bardağı Kırmızı Mercimek
1 adet küçük soğan.
1 tatlı kaşığı tereyağ.
1 çay kaşığı salça
1tatlı kaşığı ay çiçek yağı
tuz, karabiber, pul biber, nane

YAPILIŞI :
Pirinç, kırmızı mercimek ve bulguru bir tepsiye dökün ve ayıklayın. ( her ne kadar ayıklanmış satılsa da bazen bir şeyler olabiliyor içlerinde)
Orta büyüklükte bir tenecereye ayıklamış olduğunuz malzemeleri koyun güzelce yıkayın ve süzün, tencerenizi yarıya kadar su doldurun (kaynamış da olabilir) süzmüş olduğunuz malzemeleri içine ekleyin, 1 adet orta boy soğanı soyup yıkayın ilave edin, tuzunuzu da ekleyin. Malzemeler iyice yumuşayana kadar pişirin.



Pişme işlemi tamamlanınca ocağınızı kapatın. Soğanı bir kaşık yardımıyla içinden alıp atın. El blenderı (veya tel süzgeç) ile ezin.

Kıvamı koyu olmuşsa içine azar azar su ekleyerek istediğiniz kıvama gelinceye kadar ayarlama yapabilirsiniz. Hazırda varsa et/tavuk suyu da ekleyebilirsiniz. Çorbanızı karıştırarak 5 dakika kadar kaynatın.

Küçük bir kapa tere yağını ve bir tatlı kaşığı ay çiçek yağını, salçayı ekleyin ve  eritin (ocağınız kısık ateşte olsun) ocağınızı söndürün. İstediğiniz miktarda, pul biber, karabiber ve naneyi ekleyip karıştırın. Arzuya göre ya tencereye yada servis sırasında çorbanıza ekleyin.

Not : 1-  Tencereniz küçük olmasın kaynarken taşma yapabilir. Taşmaması için kapağını yarım açık tutun ve içine bir tahta kaşık koyun.
2- Arzu ederseniz malzemeleri haşlarken içine 1 adet havuç, 1 adet domates, 1 adet kırmızı biber ekleyebilirsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder