3.03.2024

HAMSİ SALAMURA .... Sirkede pişmiş meze

Uzun süredir denemeyi düşündüğüm güzel bir tarif bulamadığımdan dolayı yapamadığım HAMSİ salamura (meze)....
Arkadaşımla sohbet ederken bahsettim  annesinin tarifini buldu benimle paylaştı denedim çok güzel oldu denemenizi tavsiye ederim. Hamsinin tam zamanı...

MALZEMELER :

1 kg. Hamsi
1 çorba kaşığı kaya tuzu
1 adet Limon suyu
1 çay bardağı üzüm sirkesi (büyük boy)
10 adet defne yaprağı (arzu edilirse)
1 tatlı kaşığı pul biber (arzu edilirse)

Servis :
1 miktar Dereotu
1 küçük boy kırmızı soğan (Lakerda soğanı)
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı zeytinyağ


YAPILIŞI :

Hamsileri  ayıklayın başını ve kılçığını alın.  Güzelce bir kaç kez yıkayın tamamen temizlensin (yıkadığınız su beyaz renk olana kadar) süzgece alıp iyice süsüzülsün  1/2 saat kadar süzgeçte bekletin. Hamsileri kağıt havlu üzerine alıp hafifçe kurulayın.

Cam bir kap içine hamsileri dizin üzerine bir tutam kaya tuzu, birkaç adet  defne yaprağı ilave edin
ve bu şekilde tüm hamsiler bitene kadar aynı işleme devam edin.

Limon ve sirkeyi bir kase içinde karıştırın arzu ederseniz pul biberi ve bir çay kaşığı kadar kaya tuzu ekleyip balıkların üzerine gezdirerek ilave edin. (balıkların üzerine çıkacak kadar olmalı az gelirse sosu tekrarlayın).

Buz dolabında beş saat bekletip afiyetle yiyebilirsiniz. (dolapta 10/15 gün kadar kalabiliyor)

SERVİS :  Servis tabağına alırken en önce Lakerda soğanını ince halkalar halinde doğrayıp en alta dizin üzerine arzu ettiğiniz kadar hamsi dizin , kekiği ve zeytin yağını ilave edin, ince kıyılmış dereotunu ile süsleyip afiyetle yiyebilirsiniz...

Afiyet Olsun :) (ben acı sevdiğim için üzerine pul biber de ekledim)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder