30.04.2023

KISIR...


Mutlaka deneyin pişman olmazsınız  arkadaşlarım çok beğeniyor.

Kısır…  kabul günlerinin, çay saatlerinin vazgeçilmezlerinden diye düşünüyorum. Sevmeyen var mıdır? Belki de tarifiniz güzel değildir.
Kısır yapmakta ne var dediğinizi duyar gibiyim, ancak minicik bir hile, minicik bir değişiklik  ile daha lezzetli olur yemeklerimiz.
Bir de bunu deneyin bakalım beğenecek misiniz? 

MALZEMELER….
250 gr. çiğ köftelik bulgur   ..  büyük boy su bardağı * (bulabilirseniz K.Maraş bulguru olsun)
1 kepçe dolu dolu salça
1 küçük demet yeşil soğan
1 bardaktan biraz az ay çiçek yağı (200ml.)
2 büyük boy domates
2 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz 
Baharatlar
1 miktar nar ekşisi (1/2 kahve fincanı)
1 miktar pul biber (1 çay kaşığı)
1/2 limon (en son eklenecek)
1 miktar karabiber (1çay kaşığı)
1 miktar tuz   
1 miktar sumak  (1 çay kaşığı)
1 adet göbek salata

YAPILIŞI….
** Bulguru mutlaka sıcak su ile yıkayın

1 Litre suyu iyice kaynatın, kapaklı bir tencereye bulguru koyun. Sıcak su ile iyice yıkayın. suyunu süzün üzerine 1 su bardağı sıcak su  1 çay kaşığı tuz ekleyip iyice karıştırıp tencerenin kapağını kapatıp demlemeye bırakın. (su 1 parmak kadar bulgurun üzerinde olacak, az gelirse  biraz daha ekleyin).
Bulgurunuz demlenirken diğer malzemeleri hazırlayabilirsiniz. 
yeşil soğanları, maydanozları güzelce yıkayıp ince ince kıyın tel süzgeçte bekletin suyu aksın.
Domatesin kabuklarını soyun küp küp doğrayıp ayrı bir kapta kenarda dursun.  
Küçük bir tencereye salçanızı koyun üzerine yağınızı ilave ederek ağır ateşte karıştırarak pişirin yağ salçanın rengini alana kadar (kısa bir süre)
Bulgurumuz bu arada yumuşamış yani  iyice suyunu çekmiş durumda olmalı. İyice karıştırdıktan sonra üzerine yağlı, salçalı sosu ekleyip yedir yedire karıştırın..
Baharatlarınızı ilave edin. Baharat ölçünüzü ve tuz ayarını damak tadınıza göre ayarlamanızı tavsiye ederim. 2 diş sarımsağı dövülmüş halde ekleyin. Tekrar hepsini birden karıştırın ve tadına bakarak baharat ayarlarınızı yapın.
Yeşilliklerinizi  ilave edip karıştırın tüm malzemeler bulgur ile özleşmeli.  
Üzerine bir miktar z.yağı ile yarım limon suyunu ilave edin azıcık karıştırıp  domatesinizi ekleyin arzu ederseniz kornişon salatalık turşusu da ilave edebilirsiniz. 
Göbek salatanızı yaprak yaprak ayırıp güzelce yıkayın ayrı bir servis tabağında masanızda bulunsun kısırı içine koyarak yemek ayrı bir zevk:)) Afiyet olsun.
resim netten alıntı.
NOT….Bu tarifin diğerlerinden farkı çiğ köftelik bulgurdan oluşu (pilavlık bulgur ile de olur) bulgurun sıcak su ile yıkanması ve yağının pişirilmesi. Bulgur pilavı yaparken  bulguru sıcak su ile yıkayın pilavınız çok daha lezzetli olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder