Yarım kilo dolmalık biber büyüklerinden
1 su bardağı pilavlık pirinç (ılık su ile iyice yıkayın ve süzün)
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1/2 paket kuş üzümü ( bir bardak sıcak suya koyun ayıklanıp temizlensin sonra bir kapa alıp ayıklayın)
1/2 paket dolmalık fıstık (ılık su ile yıkayın)
1 çay kaşığı Tarçın (tarçın sevenler 1.5 kaşık ekleyebilir)
1 çay kaşığı nane ( taze nane kullanacaksanız yarım demet nane yaprağı ince ince kıyılmış)
1/2 çay kaşığı yeni bahar
1/2 tatlı kaşığı karabiber ( çok olur diyorsanız 1 çay kaşığı)
1 çay kaşığı toz şeker
minik bir diş sarımsak (ayıklayıp bütün bir halde tencerenin dibine koyun)
1 çay kaşığı salça
yeterli miktarda tuz (damak tadınıza göre)
1 Büyük boy domates
2 çay bardağı ay çiçek yağı ( ben bu yağ ile seviyorum isterseniz z.yağı kullanabilirsiniz)
3 su bardağ sıcağa yakın su.
2 çorba kaşığı zeytinyağı (ocaktan almadan 2-4 dakika önce eklenecek)*****
YAPILIŞI :
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1/2 paket kuş üzümü ( bir bardak sıcak suya koyun ayıklanıp temizlensin sonra bir kapa alıp ayıklayın)
1/2 paket dolmalık fıstık (ılık su ile yıkayın)
1 çay kaşığı Tarçın (tarçın sevenler 1.5 kaşık ekleyebilir)
1 çay kaşığı nane ( taze nane kullanacaksanız yarım demet nane yaprağı ince ince kıyılmış)
1/2 çay kaşığı yeni bahar
1/2 tatlı kaşığı karabiber ( çok olur diyorsanız 1 çay kaşığı)
1 çay kaşığı toz şeker
minik bir diş sarımsak (ayıklayıp bütün bir halde tencerenin dibine koyun)
1 çay kaşığı salça
yeterli miktarda tuz (damak tadınıza göre)
1 Büyük boy domates
2 çay bardağı ay çiçek yağı ( ben bu yağ ile seviyorum isterseniz z.yağı kullanabilirsiniz)
3 su bardağ sıcağa yakın su.
2 çorba kaşığı zeytinyağı (ocaktan almadan 2-4 dakika önce eklenecek)*****
YAPILIŞI :
- Dolmalık biberlerin içleri çıkartılır ve yıkanır, tuzlu su içinde bekletilir.
- Tüm malzemeleri derince bir kap içinde iyice karıştırın.( bir çay kaşığı yardımıyla tadına bakın baharat lezzetini damak tadınıza göre ayarlayın)
- Hazırladığınız dolma içi Biberlerin içine doldurulur.(Biberin yarısından birazcık fazla doldurun Biberin içinde pirinç kabarıp pişecek dolmanız sert olmasın)
- Doldurulan biberleri pişirme tenceresine dik olarak koyup üzerine domates dilimleri yerleştirilir. Bir miktar tuz ekleyin. Önce 2 su bardağı su ekleyin eğer pişmemişse 1 su bardağı kadar daha su ekleyebilirsiniz. Su biberlerin üzerine çıkmasın.(çatal yardımıyla pirinçten alıp pişme oranını kontrol edebilirsiniz.)
- Pişirme işlemi tamamlandıktan zeytinyağı gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Tencerenin içinde soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra servis tabağına alın.
- not: Dolma pişerken üzerine bir tabağı ters kapatın.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder