9.01.2024

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


MALZEMELER :
Yarım kilo dolmalık biber büyüklerinden
1 su bardağı pilavlık pirinç (ılık su ile iyice yıkayın ve süzün)
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1/2 paket kuş üzümü ( bir bardak sıcak suya koyun ayıklanıp temizlensin sonra bir kapa alıp ayıklayın)
1/2 paket dolmalık fıstık (ılık su ile yıkayın)
1 çay kaşığı Tarçın (tarçın sevenler 1.5 kaşık ekleyebilir)
1 çay kaşığı nane ( taze nane kullanacaksanız yarım demet nane yaprağı ince ince kıyılmış)
1/2 çay kaşığı yeni bahar
1/2 tatlı kaşığı karabiber ( çok olur diyorsanız 1 çay kaşığı)
1 çay kaşığı  toz şeker
minik bir diş sarımsak (ayıklayıp bütün bir halde tencerenin dibine koyun)
1 çay kaşığı salça
yeterli miktarda tuz (damak tadınıza göre)
1 Büyük boy domates
2 çay bardağı  ay çiçek yağı ( ben bu yağ ile seviyorum isterseniz z.yağı kullanabilirsiniz) 
3 su bardağ sıcağa yakın su. 

2 çorba kaşığı zeytinyağı (ocaktan almadan 2-4 dakika önce eklenecek)*****

YAPILIŞI : 

  • Dolmalık biberlerin içleri çıkartılır ve yıkanır, tuzlu su içinde bekletilir. 
  • Tüm malzemeleri derince bir kap içinde iyice karıştırın.( bir çay kaşığı yardımıyla tadına bakın baharat lezzetini damak tadınıza göre ayarlayın)
  • Hazırladığınız dolma içi Biberlerin içine doldurulur.(Biberin yarısından birazcık fazla doldurun Biberin içinde pirinç kabarıp pişecek dolmanız sert olmasın)
  • Doldurulan biberleri pişirme tenceresine dik olarak koyup üzerine domates dilimleri yerleştirilir. Bir miktar tuz ekleyin. Önce 2 su bardağı su ekleyin eğer pişmemişse 1 su bardağı kadar daha su ekleyebilirsiniz. Su biberlerin üzerine çıkmasın.(çatal yardımıyla pirinçten alıp pişme oranını kontrol edebilirsiniz.) 
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan zeytinyağı gezdirip tencerenin kapağını kapatın. Tencerenin içinde soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra servis tabağına alın.
  • not: Dolma pişerken üzerine bir tabağı ters kapatın. 
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder