21.06.2015

ÇABUK PRATİK BÖREK








Sabah kahvaltısında, iftar ve sahurda yapabileceğiniz pratik bir börek ve özelliği ocak üzerinde azıcık yağ ile tavada pişmesi.

MALZEMELER :

Bildiğiniz/sevdiğiniz  damak tadına uygun herhangi bir malzeme ile yapabilirsiniz. 

Peynirli, taze kaşar, dil peyniri, patates, kıymalı sebzeli vb. gibi.

**SEBZELİ
Pazı, ıspanak, semiz otu, roka, tere, yeşil salata, taze sarımsak gibi. Miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.

3-4 tane yeşil soğan ince ince doğranmış.
bir miktar taze nane
bir miktar maydanoz,
bir miktar dereotu

mevsimiyse 1 tane taze sarımsak. (veya 1-2 diş dövülmüş sarımsak)

2 adet yufka.

1 çay kaşığı tuz ve karabiber (damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.)
(karabiberi kıvamında olsun lezzeti güzel oluyor)

arzu ederseniz peynir de ekleye bilirsiniz.

**PEYNİRLİ 

Yarım kalıp Peyniri çatal yardımıyla ezin arzu ederseniz maydanoz, dere otu ekleyebilirsiniz.

** PATATESLİ
4 adet büyük boy patatesi haşlayın çatalla ezin. (patatesleri birkaç saat önceden haşlayıp, ezip buz dolabında kapalı bir kap içinde bekletebilirsiniz, kullanacağınız zaman az süt ile tekrar karıştırın)

** KIYMALI
150 GR. kıyma (anne deyimiyle bir avuç)
1 domates rendelenmiş.
1küçük boy soğan rendelenmiş.
1 tatlı kaşığı salça
tuz, karabiber (damak tadınıza göre ayarlayın 1 çay kaşığı gibi)
(bir tencere de bu malzemeleri iyice karıştırın yarım çay bardağı su ile karıştırarak pişirin soğuduktan sonra böreğiniz de kullanabilirsiniz.)


*** Sebzeli olanın tarifini sizlerle paylaştım, siz hazırlamış olduğunuz iç malzeme ile 
aynı şekilde yapa bilirsiniz. 




YAPILIŞI :


Tüm yeşillikleri ayıklayıp güzelce yıkayın, bir süre sirkeli suda bekletin ve süzün. Üzerine tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. (sebzeleri pişirmeyin, kavurmayın çiğden olacak)
Tavanızın dibini az miktarda sıvı yağ ile yağlayın. Yufkanın bir tanesini içine yayın kenarları tavanın dışına taşsın. Diğer yufkanın yarısını tavaya yerleştirin. Sebzeleri yufkanın üzerine güzelce yerleştirin iyice yayın. İstiyorsanız üzerine sevdiğiniz bir peyniri rendeleyin. Yarım yufkayı sebzelerin üzerine kapatın. Alta sermiş olduğunuz yufkanın dışarı taşan uçlarını böreğin üzerine kapatın. 

Ocağınızı yakın tavanızı yerleştirin. Biraz ısındıktan sonra altını kısın ocağın üzerinde tavanızı çevirerek alt kısmını güzelce pişirin kenarından bir çatal yardımıyla böreği kaldırarak bakın güzelce pişmişse bir kapak yardımıyla böreği çevirin. Tavanın altını tekrar yağlayın alt üst ettiğiniz böreği tavaya koyup pişirin. Pişerken muhteşem kokular çıkaran böreği sıcak sıcak servis etmekte fayda var.
Afiyet olsun.

Not : Ben ocakla uğraşamam fırında pişiririm diyorsanız. Yarım şişe soda, bir yumurta sarısını iyice çırpın böreğin üzerinde çatal yardımıyla delikler açın karşımı böreğin üzerine ilave edip fırında pişirin.

Afiyet olsun..

*** Sebzeleriniz fazla gelirse kalan sebzeleri tekrar yıkayın tuzu gitsin süzün, buzdolabı poşeti ile dondurucuya koyun. Aynı börek için tekrar kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder