22.05.2021

KURU PATLICAN DOLMASI



Çok severim. Ben aslında tüm dolmaları seviyorum sanırım :)

İstanbul'da olunca yazdan bazı sebzeleri kurutup kışlık olarak saklama imkanı pek olmuyor. İstanbullu olduğumdan pek beceremiyorum da diyebilirim. Kuru patlıcanları ipe dizilmiş şekliyle marketlerden alıyorum.
Ancak yöresel yemekleri yapmayı ve yemeyi çok seviyorum. Deneme yanılma yöntemiyle öğrendiğim bazı yöresel yemekleri oldukça güzel yaptığım söylenir.
Kuru patlıcan dolması da bunlardan biri.


MALZEMELER :

20-25 tane kadar kuru patlıcan.
1 çorba kaşığı sirke ( evde hangisi varsa)
250 gr. orta yağlı kıyma
3 çorba kaşığı ince bulgur.
3 çorba kaşığı kırık pirinç
1 büyük boy kuru soğan.
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası.

1 çorba kaşığı BECEL.  yerine Tereyağı da kullanabilirsiniz
1 tatlı kaşığı sumak.
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 diş sarımsak.
1 çay kaşığı karabiber, tuz.




20.05.2021

PATLICAN KEBABI ... fırında

Dün akşam yaptım nefis oldu siz de deneyin bence beğeneceksiniz

MALZEMELER
  • 3 tane patlıcan
  • Karabiber, kimyon, yeni bahar,pul biber, tuz
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 500 gr kıyma
Üzeri için malzemeler:
  • 4 tane yeşil biber/çarliston
  • 3 tane domates
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tane büyük kuru soğan
Sosu için malzemeler:
  • 1.5 -2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI :   Kıyma, ekmek içi  ve baharatları yoğurup buz dolabında 1 saat dinlenmeye bırakın. Patlıcanları bol su ile yıkayın.  yıkadıktan sonra kalın halkalar halinde kesip tuzlu suda bekletin acısı çıkınca süzün durulayın ve kağıt havlu yardımıyla kurulayın.

Dinlenmiş olan köfte harcını dolaptan çıkarıp yuvarlak köfteler haline getirin.

Tepsiye veya borcama  bir patlıcan bir et olacak şekilde dizin. Domates, soğan ve sarımsakları da tepsiye uygun yerlere yerleştirin. Sıcak su ile salçayı ezin, yağı ilave edin ve patlıcanların üzerinden gezdirin. 

Bu sosun tüm patlıcanlara gelmesine dikkat edin. pişerken kontrol edin eğer suyunu çekmiş ve patlıcanlar pişmemişse kaynar su ilave edin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırına koyun, tubo veya alt üst ısıtıcı ayarında 30 dk. pişirin

** Lavaş ekmek içine dürüm yapın :)
Afiyet olsun...

25.06.2020

Yaz Turşusu, Kolay, çabuk salatalık turşusu

Yaz mevsimine favori turşumdur. 1 hafta içinde yemeye hazır.

Malzemeler:
  1. 1 kilo taze salatalık (küçük boy) 
  2. 1 baş sarımsak.
  3. 1 tatlı kaşığı pul biber ( acı seviyorsanız) 
  4. 2 su bardağı sirke.
  5. 5 yemek kaşığı iri tuz (yoksa, yemeklik tuz)
  6. 1 tatlı kaşığı limon tuzu 
  7. Kaynatılmış ılık Su ( turşuyu kuracağınız kavonoza göre ayarlayın)  ......  

YAPILIŞI : 

Salatalıkları güzelce  yıkayın. Sarımsakları ayıklayın. kavazonuzu yıkayın, 
kavanozun içine sarımsakları koyun, salatalıklarınızı  alt kısma dikey en üste yatay şekilde yerleştirin.  
Derin bir kase içinde tuz, limon tuzu, sirke, pul biber ve suyu koyup iyice karıştırın. Su karışımını kavonoza salatalıkların üzerine dökün kapağını kapatın. Güneş  görmeyen serin bir yerde ( mutfak dolabı içi de olabilir) muhafaza edin 10 gün bekletin. ( her ihtimale karşı ben turşu kavonozunu poşet içine koyarım). Turşunuz yemeye hazır olunca buzdolabına koyabilirsiniz. 
 Afiyet  olsun...


3.06.2020

POŞE ARMUT .... tatlı


Tatlı sevenlere bir tarif 😊
Poşe Armut 🍐
Malzemeler :
6 sert Williams armut
1 şişe kırmızı şarap
  **  (alkol istemeyenler vişne suyu veya siyah üzüm suyu)
1 vanilya çubuğu veya vanilin
2 tarçın çubuğu
2-3 tane karanil
1,5 su bardağı şeker
1 kutu (300 gr) mascarpone veya labne  peyniri
1/2  krema
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı Tarçın
2 yemek kaşığı tereyağı

26.05.2020

PİZZA


Kendiniz yapın afiyetle yiyin 😊
Pizza tarifi : 
1-HAMURU 
500 gr. un 
100 gr. irmik (1.numara)
1 pk.kuru maya 
1.tatlı kaşığı toz şeker
1.tatlı kaşığı tuz
1,5 Su bardağı ılık su 
3 yemek kaşığı zeytinyağı 

2- SOS
2 su bardağı evde yapılmış domates sosu ( sos yoksa domates püresi) 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı ketçap 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 diş dövülmüş sarımsak 
tuz(az miktarda) karabiber, kekik (damak tadınıza göre)
Fesleğen sevenler kekik yerine fesleğen. 

3- Kenarları için sos: 
1 diş sarımsak 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
(sarımsakları dövüp zeytinyağı ile karıştırın fırça yardımıyla kenarlarına sürün) 

4- Üzeri için malzemeler: 
  Olmazsa olmazı bolca rendelenmiş  kaşar peyniri. 
Diğer malzemeleri tercihinize göre siz seçin, vejeteryan pizza da olabilir.. 
Evde ne varsa diyelim. 
Ve ev sevdiğim pizza piştikten sonra servis edileceği zaman bebek roka tazecik ( ben çok seviyorum) 

1.12.2019

SAN SEBASTİAN.... cheesecake


2019’un en popüler tatlısı ... nefis 😋 

Malzemeler : 
  • 4 yemek kaşığı  un
  • 500gr. Labne peynir 
  • 900gr beyaz krem peynir 
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • Bir su bardağı esmer toz şeker