25.06.2020

Yaz Turşusu, Kolay, çabuk salatalık turşusu

Yaz mevsimine favori turşumdur. 1 hafta içinde yemeye hazır.

Malzemeler:
  1. 1 kilo taze salatalık (küçük boy) 
  2. 1 baş sarımsak.
  3. 1 tatlı kaşığı pul biber ( acı seviyorsanız) 
  4. 2 su bardağı sirke.
  5. 5 yemek kaşığı iri tuz (yoksa, yemeklik tuz)
  6. 1 tatlı kaşığı limon tuzu 
  7. Kaynatılmış ılık Su ( turşuyu kuracağınız kavonoza göre ayarlayın)  ......  

YAPILIŞI : 

Salatalıkları güzelce  yıkayın. Sarımsakları ayıklayın. kavazonuzu yıkayın, 
kavanozun içine sarımsakları koyun, salatalıklarınızı  alt kısma dikey en üste yatay şekilde yerleştirin.  
Derin bir kase içinde tuz, limon tuzu, sirke, pul biber ve suyu koyup iyice karıştırın. Su karışımını kavonoza salatalıkların üzerine dökün kapağını kapatın. Güneş  görmeyen serin bir yerde ( mutfak dolabı içi de olabilir) muhafaza edin 10 gün bekletin. ( her ihtimale karşı ben turşu kavonozunu poşet içine koyarım). Turşunuz yemeye hazır olunca buzdolabına koyabilirsiniz. 
 Afiyet  olsun...


3.06.2020

POŞE ARMUT .... tatlı


Tatlı sevenlere bir tarif 😊
Poşe Armut 🍐
Malzemeler :
6 sert Williams armut
1 şişe kırmızı şarap
  **  (alkol istemeyenler vişne suyu veya siyah üzüm suyu)
1 vanilya çubuğu veya vanilin
2 tarçın çubuğu
2-3 tane karanil
1,5 su bardağı şeker
1 kutu (300 gr) mascarpone veya labne  peyniri
1/2  krema
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı Tarçın
2 yemek kaşığı tereyağı

26.05.2020

PİZZA


Kendiniz yapın afiyetle yiyin 😊
Pizza tarifi : 
1-HAMURU 
500 gr. un 
100 gr. irmik (1.numara)
1 pk.kuru maya 
1.tatlı kaşığı toz şeker
1.tatlı kaşığı tuz
1,5 Su bardağı ılık su 
3 yemek kaşığı zeytinyağı 

2- SOS
2 su bardağı evde yapılmış domates sosu ( sos yoksa domates püresi) 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı ketçap 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 diş dövülmüş sarımsak 
tuz(az miktarda) karabiber, kekik (damak tadınıza göre)
Fesleğen sevenler kekik yerine fesleğen. 

3- Kenarları için sos: 
1 diş sarımsak 
2 yemek kaşığı zeytinyağı 
(sarımsakları dövüp zeytinyağı ile karıştırın fırça yardımıyla kenarlarına sürün) 

4- Üzeri için malzemeler: 
  Olmazsa olmazı bolca rendelenmiş  kaşar peyniri. 
Diğer malzemeleri tercihinize göre siz seçin, vejeteryan pizza da olabilir.. 
Evde ne varsa diyelim. 
Ve ev sevdiğim pizza piştikten sonra servis edileceği zaman bebek roka tazecik ( ben çok seviyorum) 

1.12.2019

SAN SEBASTİAN.... cheesecake


2019’un en popüler tatlısı ... nefis 😋 

Malzemeler : 
  • 4 yemek kaşığı  un
  • 500gr. Labne peynir 
  • 900gr beyaz krem peynir 
  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • Bir su bardağı esmer toz şeker

BALKABAKLI PASTA


İnstagram da görüp beğendiğim tarifleri harmanlayarak kendi kendime göre uyarladığım bir tarif.. Arkadaşlarım çok beğendi umarım sizler de beğenirsiniz.

Malzemeler:
Muhallebisi için;

-1 litre süt
-3,5 kahve fincanı un
-1 paket labne
-1 su bardağı toz şeker
-1 paket vanilin

Tabanı için:

-2 paket kremasız, yulaflı bisküvi ve burçak
-125 gram tereyağ
-1 tatlı kaşığı tarçın

Balkabağı püresi için;

-1 kilo soyup dilimlenmiş balkabağı
-1,5 su bardağı toz şeker
-1 su bardağı su
Servis edeceğin zaman
Tahin ve dövülmüş cevizle süsle

8.01.2019

Esmer Bulgur Salatası...... hafif ve lezzetli















Arkadaşım arayıp çaya  geliyorum deyince hazırda bulunan Kekin yanına acele bir şekilde uydurduğum ancak çok beğenilen bir salatadır deneyin seveceksiniz :)


MALZEMELER :
1 Su bardağı esmer bulgur  (250 gr.lık büyük boy)
1/2 demet yeşil soğan veya 1 orta boy kuru soğan
2 ad. orta boy domates
1 ad. kırmızı biber
1 ad. çarliston biber
5 ad. kornişon turşu
1 diş sarımsak (dövülmüş)
maydanoz/dereotu (arzu edilen miktarda)

Baharatlar : Tuz, karabiber, kimyon, sumak, pul biber
Sos : Zeytinyağ, yarım limon, nar ekşisi, baharatlar

23.01.2018

PRATİK LAVAŞ YAPIMI (MAYASIZ)



Prof.Dr. Canan Karatay hocanın dediği gibi ekmek yerine lavaş yemeğe karar verenler için EV
yapımı Lavaş tarifi... hem ucuz, hem sağlıklı denemenizde fayda var derim :)

MALZEMELER :




  • 5 su bardağı elenmiş un silme
  • 1 tatlı kaşığı tuz (tercihe bağlı)
  • 2 su bardağı su

  • YAPILIŞI :

    1. Elenmiş un yoğurma kabına koyulup ortasını çukur yapılır 2 su bardağı  su azar azar eklenerek  yumuşak  ele yapışmayan  bir hamur yoğurulur.
    2. Hamur bir poşetin içerisine hava almayacak şekilde koyulur buzdolabına kaldırılır buzdolabında hamur 1 saat dinlendirilir. Dinlenen  hamur buzdolabından alınarak normal ortamda 5 dakika bekletilir.
    3. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapılır mermerin altı unlanır bezenin üzerine de 1 kaşık kadar un koyulur ve hamur oklava  ile ileri geri hareketlerle  açılır yapışıyorsa unlanır hamurun büyüklüğü pasta tabağı kadar olmalıdır.
    4. Teflon tava iyice ısıtılır içine açtığımız lavaş koyulur ve arkalı önlü yakmadan pişirilir. 
    Afiyet olsun.