16.07.2014

BAMYA.. Zeytinyağlı/Etli


Bazılarımız çok sever, bazılarımız ağzımıza sürmeyiz. Ben de uzun yıllar boyunca yiyemedim, tadına dahi bakmadım. Şimdi ise çok seviyorum :) 


Bu tarifi mutlaka deneyin seveceksiniz hele ki, mayhoş, ekşili yemekleri seviyorsanız.

1 kg. taze bamya (konserve veya dondurulmuş da olabilir)
3 tane büyük boy rendelenmiş domates
1 tane büyük boy kuru soğan
5-6 diş dövülmüş sarımsak
1 limon suyu
1/2 limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber (acı sevenler)
yarım çay kaşığı tuz.
1 çay bardağı ay çiçek yağı
1 çorba kaşığı zeytinyağ
2 tane kesme şeker


YAPILIŞI : 
Bamyaları ayıklamadan önce güzelce yıkayın. 1,5 litre suyun içine yarım limon suyunu ekleyin ayıkladığınız bamyaları kararmaması için bu suya koyun.
2 litre suyu bir tencere içinde güzelce kaynatın, içine yarım limon suyu, yarım çay bardağı sirke ekleyip güzelce ayıklamış olduğumuz bamyaları bu suyun içine ilave edip tencerenin kapağını kapatalım tencereyi hafifçe bir kaç kez çalkalayın.  Suyumuz ılınıncaya kadar içinde kalsın.

not... Bu işlem Bamyalarıın iç sıvısının pişerken dışarı çıkmasını engeller. Zaten bir çoğumuz da bu yüzden yiyemeyiz bamyayı.



Soğanları, domatesleri rendeleyip, sarımsakları dövelim. Pişireceğimiz tencereye ay çiçek yağını koyalım, soğan ve sarımsakları ilave edelim 2-3 dakika karıştırarak kavuralım. Bamyaları güzelce süzüp tencereye ilave edelim limon suyunu ekleyelim rendelenmiş domatesleri, tuz ve baharatları ilave edelim, ocağı kısıp kısık ateşte domateslerin bıraktığı su ile pişmesini bekleyelim, şayet pişmezse 1 çay bardağı kaynar su  ekleyip  kontrollü olarak pişirelim.
Pişme işlemi bittikten sonra zeytinyağımızı ilave edelim pişirdiğimiz tencere içinde soğutalım.

12.07.2014

SEBZE SOTE


Baharatlarla tatlandırılmış sebzeler hafif ve sağlıklı


MALZEMELER  (4 kişilik)

1 er tane renkli dolmalık biber (kırmızı, yeşil, sarı)
2 tane kabak (üzeri temizlenmiş)
10 tane kadar mantar (konserve ise küçük boy yarım kavanoz
1 paket soya filizi,
1 tane havuç (üzeri temizlenmiş
3-4 diş dövülmüş sarımsak
1 küçük boy soğan rendelenmiş
1 tatlı kaşığı ay çiçek yağı
1 çorba kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı sumak
1 miktar yeni bahar
1 miktar kimyon
1 tatlı kaşığı zeytin yağ.

Sebzelerle Türk yemeği....JAPON İŞİ- ÇİN İŞİ - BU TARİF TÜRK İŞİ....

Bazılarımız severiz değişik damak tadını ve lezzetlerini önce damak tadımıza uyanlardan başlarız denemeye, sonra merak ettiklerimiz gelir sırasıyla. Benim tercihim damak tadıma uyanlardır mesela :)
Karton kutularda gelir hani içinde sebzeler olur değişik, biraz sos biraz makarna falan adını bilemedim şimdi
ben onu kendim evde denedim pek sevildi, çok beğenildi karton kutularım da olsaydı süper olacaktı :)
Lezzet olarak birbirine uyumlu olmayan tatları sevmem kendimce ayarladım sizlerde zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

MALZEMELER  (4 kişilik)

1 er tane renkli dolmalık biber (kırmızı, yeşil, sarı)
2 tane kabak (üzeri temizlenmiş)
10 tane kadar mantar (konserve ise küçük boy yarım kavanoz
1 paket soya filizi,
1 tane havuç (üzeri temizlenmiş
3-4 diş dövülmüş sarımsak
1 küçük boy soğan rendelenmiş
1 yemek kaşığı ay çiçek yağı
1 çorba kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı karabiber

PİZZA... LAVAŞ EKMEĞİ



Pizza'mı, Lahmacun'mu ikisi de olabilir :)

Kolay, çabuk, doyurucu ara öğün olarak da rahatlıkla tüketilebilir.

2  adet Lavaş  ekmeği
5-6 tane yeşil zeytin çekirdekleri çıkarılmış
5-6 tane siyah zeytin
1 tane Kırmızı taze biber
1 diş dövülmüş sarımsak
2 büyük domates rendesi
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 büyük domates ince dilimlenmiş
1 çay kaşığı nane (damak tadınıza göre ayarlayın)
1 miktar tuz
1 miktar karabiber
1 miktar kırmızı pul biber
150 gr kadar rendelenmiş taze kaşar peyniri.

YAPILIŞI :

11.07.2014

BARBUNYA PİLAKİ


Yaz geldi taze barbunya fasulyesinin tam zamanı.

1 kilo taze barbunya
(veya  2 su bardağı Kuru barbunya fasulyesi)
2 adet Soğan
3 diş Sarımsak (dövülmüş)
1 adet Havuç
3 büyük domates rendelenmiş
1 tatlı kaşığı Salça
1/2 su bardağı  Ay çiçek yağı
1-2 Yemek kaşığı Zeytinyağ
2 tane kesme şeker (veya 1 çay kaşığı toz şeker)
Karabiber
Tuz
bir kaç dal maydanoz.



YAPILIŞI : Barbunya fasulyesini ayıklayıp güzelce yıkayın. 5-6 bardak soğuk su ekleyip barbunyalar kara suyunu bırakana kadar haşlayın ve süzün.

MASA SÜSLEME ..FOTOĞRAFLAR



YEMEK SUNUM




MASA DİZAYN