16.03.2015

LİMONLU KEK


Arkadaşımdan aldığım beğenerek yapıp yediğimiz bir tarif,
 deneyin bakalım beğenecek misiniz?

MALZEMELER :
1 Limon suyu
2 yumurta
1.5 su bardağı şeker (normal boy)
2.5 su bardağı un
1 su bardağından 1 parmak az sıvı yağ :)
2 çorba kaşığı süt
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI :
Derin bir kapta 2 yumurta ve şekeri iyice çırpın, limon suyunu, sütü ilave edin tekrar çırpın.
Ununuzu tel süzgeç ile ilave edin, kabartma tozunu ekleyin bir kaşık yardımıyla karıştırın.
Sıvı yağı azar azar ekleyerek çırpmaya devam edin. Arzu ederseniz içine limon kabuğu rendeleye bilirsiniz.

UN KURABİYESİ.. pudra şekerli kurabiye

Pudra şekeri ile çabucak yapılan un kurabiyesi lezzetinde pratik bir tarif.

MALZEMELER :

1 Su bardağı sıvı yağ (normal boy)
10 çorba kaşığı pudra şekeri
Alabildiğince un (normal boy 3,5 su bardağı kadar)


YAPILIŞI :

19.02.2015

HAMSİ BUĞULAMA... Fırında balık buğulama

Balıkçımdan öğrendiğim, severek yediğim tarifi sizlerle paylaşacağım.
Bu tarifi tüm buğulama yapacağınız balıklar için kullanabilirsiniz.

MALZEMELER : 


1 kg. Hamsi (ayıklanmış kılçığı çıkarılmış)
1 büyük boy kuru soğan
2 büyük domates
1/2 paket domates püresi (yoksa 1 çorba kaşığı domates salçası)

1/2 maydanoz
1/2 yeşil soğan
1-2 diş sarımsak

1/2 limon suyu
1 adet limon
3 tane sivri veya çarliston biber
1/2 çay bardağı ay çiçek yağı
Tuz, karabiber

arzu ederseniz pul biber.

6.02.2015

FIRINDA SEBZELİ TUZLU KEK/BÖREK....

İster çay sofralarınızda, ister et yemeklerinizin yanında afiyetle yiyebileceğiniz bir kek/börek...
Vejetaryenler içinde ideal olan bu tarifi seveceğinizi umuyorum şimdiden afiyet olsun :).

Malzemeler :
  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar rendesi
    Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir (çatalla ezilmiş)
  • 2 adet orta boy havuç (iri rendelenecek)
  • 2 büyük boy  patates (iri rendelenecek)
  • 6-8 dal ince kıyılmış dereotu (arzuya göre)
  • 3-4 adet iri rendelenmiş kabak
  • 1 tatlı kaşığı tuz (arttırabilir ya da azaltabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı kadar un

22.11.2014

KEREVİZ...Portakallı zeytinyağlı


Kereviz'i bazılarımız çok sever bazılarımız ise hiç sevmez ve yemez. Bende uzun yıllar kokusundan dolayı yemediğim Kereviz'i gazetelerin birinde okuduğum bir tarif üzerine denedim ve sevdim. 
Umarım sizler de seversiniz.

MALZEMELER :
  • 1 kg kereviz
  • ½ adet limonun suyu
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu 
  • 2 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 tane kesme şeker
  • 1 demet Maydanoz

20.07.2014

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN


Yaz sıcaklarında en çok yenilen soğuk yemekler, zeytinyağlılar hepimizin tercihi diye düşünüyorum.


1 kg. Patlıcan
3 tane büyük boy domates
1 tane orta boy soğan
6-7 diş dövülmüş sarımsak
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
2 tane kesme şeker
1 çay  bardağı ay çiçek yağı
1 yemek kaşığı zeytinyağ

YAPILIŞI : Patlıcanlarının tüm kabuklarını güzelce soyup, küp küp (iri) doğrayıp kararmamaları için tuzlu suya koyalım. Soğanı  rendeleyip 1 çay bardağı yağ ile hafif pembeleşene kadar kavuralım, üzerine patlıcanları, rendelenmiş domatesi, sarımsakları, keseme şekeri, tuzu baharatları en son son ince kıyılmış maydanozları (sevmiyorsanız eklemeyin) ilave edelim. Yemeğimizi çelik tencere içinde pişiriyorsak ocağın altını kısıp su koymadan kısık ateşte pişirelim. Farklı bir tencere ise bir çay bardağı kaynamış su ekleyip
kontrollü olarak pişirelim. Piştikten sonra tercihinize göre 1/2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyelim.

Afiyet olsun...

Not : Zeytinyağlı yemeklerimi Komili yudum ile yapmayı, piştikten sonra Komili Sızma zeytinyağı eklemeyi tercih ediyorum. Siz kendi kullandığınız yağlar ile yapabilirsiniz.



16.07.2014

BAMYA.. Zeytinyağlı/Etli


Bazılarımız çok sever, bazılarımız ağzımıza sürmeyiz. Ben de uzun yıllar boyunca yiyemedim, tadına dahi bakmadım. Şimdi ise çok seviyorum :) 


Bu tarifi mutlaka deneyin seveceksiniz hele ki, mayhoş, ekşili yemekleri seviyorsanız.

1 kg. taze bamya (konserve veya dondurulmuş da olabilir)
3 tane büyük boy rendelenmiş domates
1 tane büyük boy kuru soğan
5-6 diş dövülmüş sarımsak
1 limon suyu
1/2 limon suyu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber (acı sevenler)
yarım çay kaşığı tuz.
1 çay bardağı ay çiçek yağı
1 çorba kaşığı zeytinyağ
2 tane kesme şeker


YAPILIŞI : 
Bamyaları ayıklamadan önce güzelce yıkayın. 1,5 litre suyun içine yarım limon suyunu ekleyin ayıkladığınız bamyaları kararmaması için bu suya koyun.
2 litre suyu bir tencere içinde güzelce kaynatın, içine yarım limon suyu, yarım çay bardağı sirke ekleyip güzelce ayıklamış olduğumuz bamyaları bu suyun içine ilave edip tencerenin kapağını kapatalım tencereyi hafifçe bir kaç kez çalkalayın.  Suyumuz ılınıncaya kadar içinde kalsın.

not... Bu işlem Bamyalarıın iç sıvısının pişerken dışarı çıkmasını engeller. Zaten bir çoğumuz da bu yüzden yiyemeyiz bamyayı.



Soğanları, domatesleri rendeleyip, sarımsakları dövelim. Pişireceğimiz tencereye ay çiçek yağını koyalım, soğan ve sarımsakları ilave edelim 2-3 dakika karıştırarak kavuralım. Bamyaları güzelce süzüp tencereye ilave edelim limon suyunu ekleyelim rendelenmiş domatesleri, tuz ve baharatları ilave edelim, ocağı kısıp kısık ateşte domateslerin bıraktığı su ile pişmesini bekleyelim, şayet pişmezse 1 çay bardağı kaynar su  ekleyip  kontrollü olarak pişirelim.
Pişme işlemi bittikten sonra zeytinyağımızı ilave edelim pişirdiğimiz tencere içinde soğutalım.

12.07.2014

SEBZE SOTE


Baharatlarla tatlandırılmış sebzeler hafif ve sağlıklı


MALZEMELER  (4 kişilik)

1 er tane renkli dolmalık biber (kırmızı, yeşil, sarı)
2 tane kabak (üzeri temizlenmiş)
10 tane kadar mantar (konserve ise küçük boy yarım kavanoz
1 paket soya filizi,
1 tane havuç (üzeri temizlenmiş
3-4 diş dövülmüş sarımsak
1 küçük boy soğan rendelenmiş
1 tatlı kaşığı ay çiçek yağı
1 çorba kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı sumak
1 miktar yeni bahar
1 miktar kimyon
1 tatlı kaşığı zeytin yağ.