6.02.2024

YAPRAK DOLMASI/SARMASI ZEYTİNYAĞLI Annemin tarifi




Hepimiz için en güzel yemek annelerimizin yemekleridir… Bende en çok annemin yemeklerini severdim, elimden geldiğince de yemeklerimi aynı lezette yapmaya çalışıyorum….
Sekiz Sene kadar önce Annem ve Babam öğlen gibi bana geldiler, balkonda kahvelerimizi içtik, benim pazara gitmem gerekiyordu, istedikleri bir şey olup olmadığını sorduğumda canım annem “kızım yaprak al, z.yağlı dolma yapalım sana da öğreteyim ben öldükten sonra kardeşlerine, ailene yaparsın ailenin büyüğü sensin” demişti.. Ben evleneli 27 sene olmuştu hiç z.yağlı dolma yapmamıştım ne zaman canım çekse anneciğim yapar yollar veya evinde hazırlar bizlere yedirirdi…
Annemin ölümü ne kadar acı gelse de dediğini yaptım yapmamak mümkün değildi:) Balkonda birlikte dolma sardık ve annemin dediklerini de tak tek yazmıştım. Bu olaydan bir sene sonra Anneceğim bizlere veda etti, 2 yıl asla dolma yemedim ve sarmadım  dolma tarifi bir gün kızımın eline geçti… “Annem neden yapmıyorsun dolma, anneannem ne kadar üzülüyordur hiç yapmıyorsun” diyene kadar … O gün dolma yaptım ailemi toparladım ve annemi yad ettik :((

MALZEMELER…
1/2 (yarım kilo) salamura yaprak ( pazardan alıyorsanız z.yağlı dolma için diye söylemeniz yeterli) veya
1/2 taze yaprak (limonlu suda yapraklar biraz yumşayana kadar haşlayın)

1 çorba kasesi pirinç (ılık su ile iyice yıkayın ve süzün)
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1 paket kuş üzümü ( bir bardak sıcak suya koyun ayıklanıp temizlensin sonra bir kapa alıp ayıklayın)
1 paket dolmalık fıstık (ılık su ile yıkayın)
1 tatlı kaşığı Tarçın (tarçın sevenler 1.5 kaşık ekleyebilir)
1.5 tatlı kaşığı nane ( taze nane kullanacaksanız yarım demet nane yaprağı ince ince kıyılmış)
1 çay kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı karabiber ( çok olur diyorsanız 1 çay kaşığı)
1 tatlı kaşığı  toz şeker
minik bir diş sarımsak
1 çay kaşığı salça
yeterli miktarda tuz (salamura yaprak tuzlu olur tuza dikkat) 
ince dilimlenmiş 3-5 dilim limon) 
1 çorba kasesi zeytinyağı
3 çorba kasesi sıcağa yakın su. 

2.02.2024

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

 


Şifa kaynağı, karaciğer dostu Enginar'ın tam zamanı.
Enginarı garnitürlü, sade veya iç baklalı yapabilirsiniz damak tadınıza göre tercih sizin.
İstanbul pazarlarında genellikle Enginarın saplarını kesiyorlar bu sene bir değişiklik yaptım ve pazarcıdan aldığım Enginar kadar saplarından da rica edip alıyorum yemeğime garnitür olarak ekliyorum. Saplarını güzelce yıkayıp yeşil kısımlarını (beyaz kısmına) ayıklıyorum.

MALZEMELER 
-------------------------
3 Adet Enginar ayıklanmış.
1 Adet Soğan büyük boy (yemeklik doğranmış veya rendelenmiş)
1 yemek kaşığı zeytin yağı
1 Çay Kaşığı Toz Şeker
2 Adet Havuç (minik boy)
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Limon
3 Su bardağı  sıcak su 
Zeytinyağı

Dereotu arzu ederseniz. (servis yaparken)

23.01.2024

HUMUS.... Kırmızı mercimek humusu


MALZEMELER:

1 Su bardağı kırmızı mercimek 
2  Su bardağı su (mercimek için kullandığınız bardak ölçüsü)

SOS : (damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak dövülmüş
1/2 yarım çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 Yemek kaşığı tahin
1/2 yarım limon suyu

ÜZERİ İÇİN:

Piyazlık doğranmış Kırmızı soğan
İnce kıyılmış bir tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak (silme)

9.01.2024

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


MALZEMELER :
Yarım kilo dolmalık biber büyüklerinden
1 su bardağı pilavlık pirinç (ılık su ile iyice yıkayın ve süzün)
2 büyük boy soğan (incecik doğranmış veya rende)
1/2 paket kuş üzümü ( bir bardak sıcak suya koyun ayıklanıp temizlensin sonra bir kapa alıp ayıklayın)
1/2 paket dolmalık fıstık (ılık su ile yıkayın)
1 çay kaşığı Tarçın (tarçın sevenler 1.5 kaşık ekleyebilir)
1 çay kaşığı nane ( taze nane kullanacaksanız yarım demet nane yaprağı ince ince kıyılmış)
1/2 çay kaşığı yeni bahar
1/2 tatlı kaşığı karabiber ( çok olur diyorsanız 1 çay kaşığı)
1 çay kaşığı  toz şeker
minik bir diş sarımsak (ayıklayıp bütün bir halde tencerenin dibine koyun)
1 çay kaşığı salça
yeterli miktarda tuz (damak tadınıza göre)
1 Büyük boy domates
2 çay bardağı  ay çiçek yağı ( ben bu yağ ile seviyorum isterseniz z.yağı kullanabilirsiniz) 
3 su bardağ sıcağa yakın su. 

2 çorba kaşığı zeytinyağı (ocaktan almadan 2-4 dakika önce eklenecek)*****

YAPILIŞI : 

8.01.2024

UN HELVASI

Arkadaşımın tarifi çokta başarılı bir tarif.


MALZEMELER :

2 su bardağı un

250 gr tereyağ ve becel (tamamı 250 gr. olacak)
1 pk. dolmalık fıstık.
(arzu ederseniz fıstık yerine iri çekilmiş ceviz kullanabilir, ceviz ile süsleye bilirsiniz)
1 tatlı kaşığı toz tarçın


2 su bardağı şeker
1 su bardağı  su
1  su bardağı  süt

YAPILIŞI :


28.12.2023

ET SOTE

Lezzeti güzel, yapması kolay :)

MALZEMELER :

1/2 Kg. Kuzu kuşbaşı (veya dana)
3 Adet Domates (rendelenmiş)
2 Adet Sivri Biber (küçük parçalar halinde doğranmış)
1 Adet Soğan büyükçe ( rendelenmiş)
1 diş sarımsak (dövülmüş)
2 Yemek Kaşığı Ay çiçek yağı
1 Yemek kaşığı domates salçası (veya 2 yemek kaşığı domates püresi)
1/2 Çay Kaşığı Karabiber
1/2 Çay Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Kekik
1 çay kaşığı Tuz
2 su bardağı sıcak su.

EVDE HAMBURGER YAPMAK İSTER MİSİNİZ? TARİF BURADA



Evde hamburger tarifi hazır hamburger lezzetinde..

evde hamburger yaptım nefis oldu

1- Tarifi :
250 gr köftelik kıyma (dana döş)
1,5 yemek kaşığı galete unu
1,5 yemek kaşığı  pekmez
1,5 kaşık ketçap
1 yemek kaşığı sirke
tuz, karabiber
(Köfte gibi çok yoğurmayın)

2- *** Hamburger ekmeği

serviste arzunuza göre malzemeler

Yapılışı : 

9.11.2023

AYŞEKADIN TURŞUSU... AŞARLAMA




Karadeniz yöresinde Aşarlama  olarak bilinen çabuk, pratik, kolay ve lezzetli bir turşu veya meze.
Deneyin bakalım beğenecek misiniz?

MALZEMELER :

1/2 Ayşekadın (sırık fasulyesi olacak)
4/5 diş sarımsak
2 tane acı sivri biber veya Arnavut biberi 
3 çorba kaşığı sirke
1 çorba kaşığı zeytinyağı

tuz.